U bent hier

Home

Nieuws

Zomerproject in Zonnewende: “Restoorant Zonnestrand"

Een gek maar fantastisch idee van een meerzijdig getalenteerd begeleider (Xavier) om een kleinschalig restaurant op te zetten in Huis 2, de enthousiaste inzet van een elftal kinderen om het idee te helpen uitwerken, de creatieve inzet van een team dat er wil voor gaan samen met de kinderen, de zegen van de directeur (dankjewel Sofia)… méér moest dat niet zijn om het “restoorant” op poten te zetten.

De naam voor het restaurant bedenken, de menu opstellen, menukaarten maken, uitnodigingen maken, het nodige keukenmateriaal verzamelen, inkopen doen, het restaurant aankleden, de ultieme kooktest doen …heel wat gedeeld denk-en-doe-werk, stress en zweet (verzacht door veel ambiance en leute ter plekke) maakten het voorbereidende werk intensief.

Maar al die bedrijvigheid was enkel en alleen mogelijk dankzij het onbevangen ja-woord van telkens een twintigtal genodigden voor een culinaire escapade  op 12/07 en 05/08!

Op de twee topdagen was het begrip en geduld van de huishoudsters (merci Valerie en Heidi) bij het innemen van hun werkvloer en verkassen van materiaal bewonderens- en lovenswaardig. Kort na de middag hadden twee keukens en een leefruimte veel weg van een echte grote restaurantkeuken waar door kinderen en begeleiders druk gesneden, geschild, gepeld, geplukt, geroerd, geklutst, gelepeld, gemixt en opgekuist werd. De kinderen laveerden met een zwier en soms ook een zucht tussen alle taakjes door maar ze waren TOP en terecht heel fier op hun vaardigheden. Ze blonken in hun vel en dat was al één kers op de taart.

Vooraleer de hele ploeg aan de slag ging voor hét moment werd die ook gebriefd door de Chef; de taken en werkwijze bij onthaal, in de zaal en keukens werden nogmaals overlopen, de aangepaste kledij werd gekeurd en de haren nogmaals in de plooi gelegd. En dan het wachten op de eerste gasten…de spanning was te snijden! De eerste bestelling bereikte de keukens . “Hup, geef moa sjette” zei de Chef…en we waren vertrokken. Wat een onderneming om alles vlot en op tijd afgestemd te krijgen! En eerlijk is eerlijk, de tweede keer ging alles een stuk vlotter; kinderen en begeleiders hadden samen bijgeleerd en het liep gesmeerd. En twéé keer kregen we in de keuken extra helpende handen (dankjewel Maggie en Erik) zomaar aangeboden!

Wat een inzet, wat een sfeer! Bij momenten leuke kinderlijke overpeinzingen gesprokkeld: dresseren is toch voor paarden? Moet je dan een pull aandoen in de koude keuken? En komen pijnboompitten van een boom die pijn heeft?

De complimentjes bij vertrek van de genodigden deden onze hele ploeg enorm deugd!

Kinderen en begeleiders hebben samen hun grenzen afgetast en ze ook verlegd. Iedereen was tevreden maar ook moe. De laatste grens voor die avond werd verlegd bij het verhuizen van alle materialen, het opruimen van bar en keukens, van drukdrukdruk naar onder de wol.

 

5 september 2019

Dankbaar ontvingen we vandaag 4 nagelnieuwe fietsen van Kiwanis Joconde.
Dit gebaar stuwt ons verder in de enige juiste richting: ZONNEWENDE FIETST!

 

Mei 2019 WAT ALS …

we de gesprekken met de kinderen leuker kunnen maken door een app te ontwikkelen die het kind leidt doorheen het gesprek. Dat was enige tijd geleden de idee van de begeleiders van de
jonge kinderen. We pakten de koe bij de hoorns en na enige contacten met de VIVES Hogeschool in Kortrijk startte een groep laatstejaarsstudenten met de ontwikkeling van de app.

Het spel werd opgevat als een tour door een stadje waarbij achter en in verschillende gebouwen vragen verstopt zitten voor de kinderen. Tijdens hun ‘wandeling’ kunnen ze ook punten verzamelen
om zo op het eind van het gesprek een spelletje te kunnen spelen. Uiteraard verstopten we de nodige ludieke elementen in de rondgang: hier en daar wordt wel eens een scheet gelaten
(‘oei, het toilet blijkt bezet’) of rinkelt de kassa vrolijk bij het afrekenen bij de bakker.

Met deze app kan het kind zelf de regie over het gesprek behouden en bekomt de begeleiding de informatie die zij nodig hebben. Twee vliegen in één klap die ervoor zorgt dat wij de begeleiding van onze kinderen op een ongedwongen manier vorm kunnen geven.

 

Project Ambrajaze opgestart

A A A
18 juli 2017 - Veurne - Bron: Gilles Maene
Op vrijdag 14 juli 2017 werd het vernieuwend sociaal project Ambrajaze in Jeugdhuis De Doze te Veurne voorgesteld aan alle betrokken partners en pers. Het project, dat zich momenteel in de opstartfase bevindt, richt zich op maatschappelijk kwetsbare jongeren die uit verschillende maatschappelijke systemen vallen (zoals school en werk). Voor deze leerplichtige 12-plussers  wil Ambrajaze vanaf september 2017 een langdurige schoolvervangende dagbesteding aanbieden, geïnspireerd op de institutionele pedagogiek. Door jongeren de noodzakelijke ruimte, rust en tijd te bieden, wil Ambrajaze jongeren uitnodigen om zelf terug in beweging te komen en daarbij richting te vinden voor hun toekomst. Via een divers aanbod van ateliers wordt er ingespeeld  op de interesses van jongere en komt het educatieve indirect aan bod. Al doende zal de jongere positieve contacten leggen, verantwoordelijkheid kunnen opnemen, kennis en ervaring opdoen. De atelierwerking zal door begeleiders, vormingswerkers, vrijwilligers en stagiairs verzorgd worden.  

Initiatiefnemers

Vanuit een gezamenlijke nood werd er door De Walhoeve vzw (Westvleteren), Zonnewende OVBJ (Veurne) en Arktos vzw (West-Vlaanderen) een partnerschap opgericht. Deze samenwerking heeft, in de regio Westkust, een uniek departementoverschrijdend karakter. De Walhoeve en Zonnewende zijn actief binnen de sector Jongerenwelzijn. Arktos situeert zich binnen het departement Onderwijs en Vorming.
Tijdens de exploratiefase gingen de kernpartners op zoek naar organisaties in de regio die dezelfde nood voor hun jongeren erkenden. Sinds begin juli kan het project ook rekenen op de samenwerking van vormingsorganisatie PROFO vzw (West-Vlaanderen), begeleidingstehuizen De Brem/De Bolle (Oostende) en vzw Kompani (Oostduinkerke) en van Stad Veurne. Tijdens de exploratie– en opstartfase wordt Ambrajaze ondersteund door de provincie West-Vlaanderen.

Locatie
Ambrajaze vindt zijn vaste stek en uitvalsbasis in het Jeugdhuis De Doze, Noordstraat 140 te Veurne. Met dit project spelen de initiatiefnemers in op een leemte in de Westhoek. Jongeren die extra ondersteuning nodig hebben, moeten al te vaak uitwijken naar centrumsteden zoals Roeselare, Oostende en Brugge. Met een werking in Veurne speelt Ambrajaze in op de nood aan extra jongereninitiatieven in de regio.  

Naam Ambrajaze
De keuze voor de naam ‘Ambrajaze’ is niet toevallig. Het initiatief focust zich op jongeren die nood hebben aan ontkoppeling van de gangbare maatschappelijk structuren. Vanuit de ontkoppeling worden ze uitgenodigd om terug aan het stuur te gaan zitten en te schakelen in een richting die voor hen betekenisvol en verbindend is.  Het West-Vlaams woord voor (ont)koppelen is “ambriëren”. Van “ambriëren” naar Ambrajaze is het een kleine stap.

Interesse? 
Neem vrijblijvend contact op met onze projectmedewerker Gilles Maene via tel. 0491-23 79 42 of e-mail: gilles.maene@dewalhoeve.be

Dankbaar ontvingen we op 28/06/17 een cheque ter waarde van €304 van Vriendenkring OCMW en Stad Veurne. Dit bedrag werd verzameld via een BBB-avond voor medewerkers en werd integraal besteed aan een nieuwe schommel voor huis 3. 

BBB je mee? op 26/04/17

Waar? DE ZONNEBLOEM

Wanneer? WOENSDAG 26 APRIL om 19u30

Waarom? Voor je eigen conditie én omdat je via het sporten bijdraagt aan een speeltuin op maat van de jongste kinderen die op Zonnewende verblijven.

Speeltuin? Dit voorjaar plaatsen we een speeltoren met klimwand en een nieuwe schommel in de tuin van huis 3. Met de opbrengst van deze activiteit hopen we uitdagende toebehorens voor de schommel te kunnen aankopen, zijnde een nestschommel, een duozit en een ringtrapeze.

Inschrijven kan via het strookje in de Weetjes, graag vóór 22/04. Deelnemers betalen €8 voor de groepsles en een drankje achteraf